EGY ISTENI KENYÉR RECEPTJE:
(Mióta ezt sütöm, a családom nem hajlandó más kenyeeret enni. Így most gondoljátok meg, mielőtt nekiálltok.)
Mielőtt megsütöd e kenyered, készíts elő egy darab szalonnát, újhagymát, paprikát, paradicsomot, egy pohár száraz vörösbort, mondjuk cabernet souvignont, -mert ez az én kedvencem-, hogyha megsült a kenyér, finomakat tudj falatozni. Most nekiállhatsz a sütésnek:Jó étvágyat.De vigyázz, mert egy ilyen vacsora után, három napig csak salátázhatsz!
És most lássuk a receptet:
Szükséges anyagok:
75 dkg liszt:ez lehet többféle is.Én 10 dkg rozs kenyérlisztet, 30 dkg teljes kiörlésű rozslisztet, 35 dkg teljes kiörlésű tönköly búza lisztet használok
3 teáskanál só,
0,5 teáskanál őrölt kömény,
1,5 evőkanál cukor,
5 dkg margarin.
Ezt egy nagy tálban összekeverem.
A keverékbe beleöntök 4,4 dl langyos vízben feloldott 5 dkg élesztőt.
Ezt az egészet alaposan összegyúrom, majd 30 percig pihentetem.
Ezt még kétszer összegyúrom, és 40-60 perc közötti ideig szintén
pihentetem.
Ezt kikent tepsibe helyezem, vízzel megkenem a tetejét, bevágom, és
170 fokon, 1 órán keresztül sütöm.
Ha kész, szintén átkenem vizes kézzel, letakarom és hagyom kihűlni.
Én minden kenyérbe tettem magokat, napraforgó, és tökmagot, egy-egy
marékkal. Nagyon finom.